Tuesday, December 28, 2010

Hai Lah Mata....


Hilang glemer kerana kebengkakan mata!

Huh!

Friday, December 3, 2010

Mental

Saya benci kalau saya x tau apa mo di update!!!

Padahal banyak yg boleh di update: makanan, wayang, etc etc...

Tapi saya x tau how to make up the words...maybe I'm not born to be a writer....


Hence the silence (of this blog).

To be continued.

Saturday, November 13, 2010

15 yrs....

*This entry was supposed to be posted yesterday. I could only post it today due to unforeseen circumstances*

Hari ini, 12 November 2010.
Hari ini 15 tahun Baba meninggalkan dunia ini. X pernah sehari pun saya melupakan Baba. Dan x pernah sehari pun saya x merindui Baba. Especially bila saya dilanda masalah. Hati saya bagaikan di carik carik mengenangkan Baba yang sudah tiada.

Sekarang saya hanya mampu menangis setiap kali kerinduan dan ingatan semakin kuat, disamping itu mendoakan dan menyedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Baba. Rindunya saya hanya Allah yang tahu.

Tapi saya harungi hidup seperti biasa. Kuatkan hati untuk menghadapi apa jua cabaran dan masalah yang datang. Saya buat semua ini untuk keluarga. Kalau saya jadi frail & weak apa pun x akan jadi. Dan saya tahu Baba x mahu anak dia jadi frail & weak. So untuk itu saya kuatkan semangat. All for my family.


Wish You Were Here....


Fifteen years have passed
I’ll never forget the day
Someone rang to tell me
That you’d gone away

The hurt is the same
Like an open wound
There are days
I don’t utter a sound

Some days the pain is stronger
It makes me sick and weak
I can’t stand this much longer
I just sit here and weep

I’ve shut my private door
And let no one in
Locking myself in a box
They try, but I won’t give in

You were like a rock
Strong, faithful and true
What worth has my life
Now I don’t have you

I was your first born
Daddy’s little girl
I took my own path
But was still part of your world

I was not the best
Guilty of neglect
But you know daddy dearest
I had so much respect

I always loved you
My dad, my star
Now my pain is
To worship you from afar

I love you now
As I did back then
I just hope... one day
I will see you again

I am so proud of you
Brave and strong to the end
Now when asked “how are you?”
There is no need to pretend

We all love and miss you so much, sleep well
and take care of all who went before you

Forever in my heart...

Al Fatihah buat Arwah Baba...Azni bin Abdul Hamid....

Thursday, October 21, 2010

Keluhan Sesuka Hati Part 2

Lately kan, saya rasa teramatlah penat. Kalau kamu di tempat saya pun kamu akan rasa penat. Cubalah kamu bayangkan (bagi orang2 Kota Kinabalu mesti tau punya..yang bukan orang KK buat2 tau sudeeehhhh):

Awal pagi buta jam 6 hantar adik pi sekolah then another adik & his wife to work (Putatan - SMK Tmn Tun Fuad, Luyang - Lintas)..mengahrung segala traffic lagi bikin tensen kepala hotak...then terus ke tempat resort (Kinarut - Papar so called highway). Then balik terus ke Lintas ambik adik & sis in law from work, lepas tu baruuuu lah balik rumah. By the time sampai rumah sudah hampir jam 7 pm.

X kau karau 6 days a week begini saja rutinnya? Ok lah, make it 5 1/2 days lah sebab Saturday half day kan...tapiiiii tetap juga route dia sama. Putatan - Luyang - Lintas - Kinarut/Papar - Lintas - Putatan jalan teruuusssssss!

Apa mo buat..have to sacrifice tenaga and what not untuk sesuap or bersuap suap nasi. Susah atau x kena face the music juga. Lain cerita kalau born rich with a golden spoon with diamonds kan. X payah kerja, tidur baring terkangkang depan tv pun x apa. Duit tetap ada.

Sooo...kesimpulannya haruslah exercise untuk menambahkan tenaga.

Apa ni tetiba bab exercise pun masuk..tsk tsk tsk...

Aah..lantaklah! Janji update.

Itu saja.

See ya!

Saturday, October 16, 2010

Keluhan Sesuka Hati...

Kerja susah...x kerja susah...

Oh well..kklu la dengan x bekerja tu pun blh dapat duit kan...
Gerenti saya akan terperap di rumah...tgk tv, online FB/Twitter dan yang sewaktu dengannya..
Sambil menggemukkan badan yang memang sudah gemuk (menternak lemak)
Bangun pun x payah kelam kabut. Sukati la pukul berapa kan...ada aku kesah?

And cuba bayangkan...
Bukan kah best kalau everytime kita bangun pagi...tiba2 macam eh, ada duit satu stack dibawah bantal..
Then satu stack tu mesti duit RM100.00 berkeping2...
Fuh..kayo makcik!
Shopping everyday...breakfast at rome, lunch at paris & dinner at Spain...gitu!
Tidur? Pilih saja hotel yg best...asalkan 5 bintang (eksen...banyak duit kan)

Kamu rasa, pandai bosan kah tidak kalau hidup kaya raya & asyik shopping memanjang?

Saya rasa tidak..tapi manalah saya tau sebab saya blm pernah lagi hidup kaya raya & asyik shopping memanjang.

Haish...redha sajalah dengan keadaan sekarang. Jangan sampai jahanam kehidupan, cukuplah.


Yang belum pernah merasa hidup kaya raya & asyik shopping memanjang,

Tuan Punya Blog.

Monday, October 11, 2010

Thank GOD for HP & wifi...otherwise I'll just dieeeee!!!!!

Working without computer sucks!

Sudahnya saya asyik online pakai hp. Bateri hp pn ala2 hidup segan mati x mau.

Kononnya cpu di panah petir & sedang di repair. X tau la bila siapnya. For the time being saya macam org separuh waras sebab all my work relies on a komputer. Without one, I can't do much. Ada la call sikit2 follow up lebih kurang..afterwhich terkulat2 merenung hp...online FB & twitter. Tapi syukur la blh online pakai hp ni..klu x memang sah saya bakal terencat disini!

Skrg tunggu masa utk appointment dgn client. Discuss pasal upcoming events which will be held very soon. Wish me luck!

Bersiaran di port baru...

Another transition...again!
Hope this one will last longer.

Siaran langsung dari BPHBR...my tempurung for Godknowshowlong....

Friday, October 8, 2010

This Is Me - Terrified!

Sudah lama x buat entry lagu kesukaan...
So ini kali kasi update satu lagu...
Kath Mc Phee did 'okay' singing this song...personally I think Kara Dioguardi sang better than her.

Anyway...jom melalak bersama sama




Terrified - Kath Mc Phee (lyrics by Kara Dioguardi)

You by the light
Is the greatest find
In a world
Full of wrong
You're the thing thats right
Finally made it
Through the lonely
To the other side

You set it again
My hearts in motion
Every word feels
Like a shooting star
Im at the edge of my emotions
Watching the shadows
Burning in the dark
And Im in love
And Im terrifed
For the first time
And the last time
In my only life
Life

This could be good
Its already better than that
And nothings worse
Than knowing your holding back
I could be all that you need
If you let me try

You set it again
My hearts in motion
Every word feels
Like a shooting star

Im at the edge of my emotions
Watching the shadows
Burning in the dark
And Im in love
And Im terrified
For the first time
And the last time
In my only life

I only said it 'cause I mean it
Oh I only mean it
'Couse its true
So dont you tear
What I've been dreaming
'Couse it keeps me up
And holds me close
Whenever Im without you

You set it again
My hearts in motions
Every word feels
Like a shooting star
Im at the edge of my emotions
Watching the shadows
Burning in the dark
And Im in love
And Im terrified
For the first time
And the last time
In my only life
Life, life
In my only life

Sunday, October 3, 2010

Oh, I Have Loads To Tell...But...

Malas. Brainfreeze. Ketandusan idea. X tau mau start mcm mana. Last2 x jadi update. Apa kes?

Ok, secara ringkas since my last update:

*25/9/2010-Birthday Teha. I baked a chocolate cake & cooked a bit. Nothing fancy, just some fried mee hoon & tid bits..celebrate pun kami2 saja.

*28/9/2010-My birthday. Nothing special pun. Makan2 pun x da so buat dek ja la. But thanks to semua yg wish :)

*1/10/2010-Birthday Ira. I baked a pudding cake, mom masak nasi ayam.

*2/10/2010-Birthday Azman. Malas mo buat kek. Like me, no celebration watsoever.

Saya ada rajin a bit hari ni. Siap mengeluarkan extra energy menyental tingkap rumah & bilik.
Owh, hari ni grandmas saya lunch d rumah. Mama masak daging taucu...enak banget! BTW, mom's gonna cook for CM 2moro...CM lunch d rumah Kak Jan. Mon's spending a nite there. And kami bawa diri ke IP.

We went for a 2 hrs karaoke session...merelease tension. Then smpi IP terus membedal telur dadar for supper. Mcm mna x buntal bgini..sigh~

Ok saya suda mengantuk. Time to sleep. Jumpa lagi di update akan datang.

Friday, September 24, 2010

Terimalah Sayang...Updateku Seadanya...

Memang malas mau mengupdate pasal raya. Nantilah kalau rajin saya update. Klu x rajin, alamat akan terperam begiti saja cerita raya tahun 2010...

Updating through my mobile...am at Growball Cinemax mau menonton 'Magika'.

So..I guess that's all for now.

Friday, September 10, 2010

Please Forgive Me...

I wanna write about our Eid preps & celebration...but I'm so tired I can't even think right.

Hence the apology.

Will commence blogging once I have enough rest.

Till later.....

Thursday, September 9, 2010

Day 28 & 29

Yesterday's sahur was a simple affair. Saya buat meat balls goreng & sardine pedas. Oh, first time masak sahur secara solo tahun ini, sebab x boleh tidur selepas mengecat & mengemas rumah - will update on that later)

And for iftar mama masak Honey Chicken, lebihan sardine, ikan goreng, sayur campur & sambal belacan. Minuman, air oren & cola. With loads of ice.

As for today's sahur, sekali lagi saya memasak secara solo atas sebab yang sama. Tapi kali ni x kuasa la menumis bagai kan, saya masak ayam sup saja.

And for our iftar hari ni, we'll be having fried bee hoon, fried chicken & ayam kari super pedas. Air rasanya cola & oren juga.

Owh, last day puasa belum habis but saya sudah mula rindu dengan Ramadhan. Insya Allah tahun depan berjumpa lagi. Dan di kesempatan ini juga saya ingin memohon ampun dan maaf kepada semua, sekiranya ada yang tersinggung dengan entry2 saya sebelum ini samada sengaja atau tidak. You know how 'lancang' & straight forward I could be. For that, I humbly apologize.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Wednesday, September 8, 2010

Day 27

Sudah 27 Ramadhan umat Islam berpuasa. Alhamdulillah, setakat ini puasa saya masih full. Insya Allah sampai ke akhir ramadhan puasa tidak putus hendaknya.

Oklah terus cerita sahur & iftar.

Sahur: Ayam kicap serai. Sedap gila oh! Oleh kerana sedap, maka saya makan 2 kali..hehe

Dan kerana overdose rajin petang tu, so snap2 gambar lauk iftar semalam.


Fried fish in chilli sauce


Sayur campur2...


Ayam kicap serai lebihan sahur


Grilled chicken tush (buntut ayamlah)


Yu Tiao kawin & terang bulan. Haha..penyet terang bulan tu sebab straight from plastic bag terus ke mangkuk, malas mau di atur lagi.


Murtabak Jawa. I like this murtabak, banyak inti & crispy!


Gado gado. Pun sedap!


Curry puff. Sedap juga wlu pun rupanya x seberapa. Don't judge the kuih by it's exterior nya urang...hahah


And this is mine....Yu Tiao kosong

Itulah juadah iftar kami on the 27th Ramadhan.

Dan untuk penutup, terimalah gambar gedik aunty & anak buahnya...


Tadaaaaa.....hehehehe.....

Bersambung....

Tuesday, September 7, 2010

Day 26

Well well well....Syawal sudah semakin menghampiri :)

Tinggal beberapa hari lagi puasa ni, uols sudah buat persediaan menyambut raya? (motif tiba2 tanya soalan begini? Kepochi kah?)

Actually hajat sebenar mau cerita pasal biskut raya tapi malas pulak..so let's continue our sahur & iftar menu, ok? Cerita biskut/baju raya tu di lain entry lah.

Sahur adalah udang & crab filament goreng tepung & sayur campur.

Iftar: Paru/hati buya masak sambal, sweet & sour fish and kuih muih (malas menyebut satu persatu). Air Bandung, lai chi kang, air kelapa & air oren sun valley.

That's all. Bersambung....

Monday, September 6, 2010

Day 25

Saya x sahur..sebab masih kekenyangan gila, so minum air saja. Saya pun x tahu apa orang rumah makan untuk sahur.

My aunt (my mom's younger sister a.k.a my best friend) & anak2nya berbuka di rumah...I'm super happy! Actually kami sudah plan this iftar for abour 2 weeks. Lama x jumpa anak2 dia, Alyssa & Aziim...I miss them sooo much!

She request Soto & ayam kari kicap for iftar jadi awal pagi lagi me & mom ke tamu beli bahan2. Ternampak pula paru/hati buya...terus terbayang masak sambal...and terus beli 1 kg. Tapi for next day punya iftarlah.
So iftar adalah dua menu di atas plus martabak jawa & iced lemon tea...sedap gilaaaaaa! Saya x berhenti makan sampai sendat perut. Lepas beberapa jam, makan nasi lagi sambil meratah sup & tulang yg ada isi tu..lembut & fell off the bone gitu.

Oh saya MENCUBA (perkatan mencuba harus di highlight untuk menunjukkan yang saya memang noob part2 ini) buat biskut raya sendiri tahun ni. Selalunya adik yg buat sebab saya FAIL bab biskut. Klu masakan saya ok but biskut memang not my forte kecuali makmur. We made choc chip cookies & custard. Kira oklah for beginner. But the choc chip cookies..1st batch ada keras sikit. Yang 2nd batch adunan okay, lembut tapi terlebih koko so ada pahit sikit tapi still edible..hehe..

Tonite mau buat shortbread & cornflakes. Harap2 menjadi.

Ok lah itu saja. Bersambung...

Day 24

Malam hari Jumaat pergi tgk wayang..

Vampires Suck. Kira bolehlah. U know how much I loathe Twilight pfffftttt *rolled eyes*

Lepas movie, lepak di Mc D..tgh2 malam gitulah. Terusan sahur sekali. So sahur adalah Double Cheese Burger meal. Orang rumah sahur dengan telur goreng pedas, mushroom & cheese sausage & mixed vege. Wlu pun kekenyangan dbl cheese burger saya tetap juga makan the sausage & sayur...no nasi ok (sila percaya). And selepas Subuh sempatlah tidur dalam sejam dua before ke tamu with mom..membeli barang2 for iftar. My grandmas, aunties & cousins datang berbuka dirumah so beli banyak sikit (big family, big appetite..geddit?)

Menu iftar (yang I could remember) petang itu:-

*Mom masak*
Kuay teow goreng
Ayam goreng
Ikan keli masak taucu
Kangkung belacan
Pisang goreng & kuih cempedak
Buah duku
Air sirap bandung
Laici susu
Nescafe panas

*Yang dibeli*
Ayam panggang
Bubur lambuk
Bakso
Kuih muih berjenis2
..ada lagi beberapa makanan tp I can't remember it all...

Gila kenyang petang tu! Saya makan bertambah2..kena lagi ikan keli taucu pedas2...ooh la la! Hampir hilang kawalan diri! Tapi hampir saja tau, masih boleh di kontrol..heh!

Ok itu saja. Bersambung..

Saturday, September 4, 2010

Day 23

Ok masih malas..

So let's get on with sahur & iftar.

Sahur - Sup ayam + wintermelon

Iftar - Mi basah, Ayam kicap pedas+serai, bakso, gado2...air bandung, kelapa & lai chi kang..serta beberapa jenis kuih. Oh, I made potato salad.

Yesterday beli bahan2 buat biskut raya tapi blm tau bila mau start buat. Memandangkan mood macam cilaka beberapa hari ni so pigilah Servay, dengan harapan dapat mengubat kesedihan. I guess I put my hopes a little too high sebab sampai servay saja, perasaan amarah membuak buak coz it's damn hard to get a parking! Then kalau pun ada nampak parking spot yang macam kosong, don't get fooled by it coz some stupid motorcyclist simply parked their bike disana! Xkan x tau itu tempat letak kereta, bukan tempat letak motor! Palui! I was close to get to the spot and kick those bikes out of the way tapi nasib baik puasa..amarah pun kasi kontrol. But I just don't get how stupid & ignorant some people could be. I have nothing against motorcycles tapi manusia2 yang begini saya rasa macam mau libas kepala drg. MORONS!

Aaahhh..lega sikit dada ni tapi masih ada some issues blm settle so I have to take a moment to figure the way out. So that's all for now.

Bersambung...

Day 22

Saya masih malas. So straight to the point.

Sahur - X tau sebab saya xda selera mau bersahur. Minum air saja.
Iftar - Mihun Goreng, frozen fish cakes, Mushroom & beef sausages, gado2, bakso, kuih muih...air oren.

That's all.

Bersambung...


P/s Sesungguhnya saya xda mood so faham2 sendiri lah.

Thursday, September 2, 2010

Day 18 - 21

Mood malas mengupdate menyerang lagi. Xda mood betul kebelakangan ni. Tapi menceriakan diri jugalah sebab raya is just around the corner. X best kalau monyok2 time raya.

Seriously, saya memang tengah bengang sekarang tapi biarkanlah dulu. But let me clarify ya, it doesn't have anything to do with my love life (kena clarify sebab some people yg baca blog ni akan terus kepochi & buat assumption yang I bengang bcoz of my love life..like, WTF la kau kan...and then call me & tanya2 soalan bangang. Klu lepas baca ni pun x faham2 lagi, I think I have to shoot you!).

Demm..melencong sudah. Ok let's continue.

Honestly banyak menu sahur & iftar kami yang saya lupa sebab x update kan..so antara menu ini x ikut hari but I just tulis saja in random order...

Menu sahur yang I can remember:
Ayam kicap, telur goreng, daging taucu (harinya sudah lupa x tau bila)

Iftar:
Soto, rojak, nasi minyak, ayam masak merah

Wait....let me TRY to recollect my memories...

Okay...I think we had daging taucu & ayam goreng with lots of kuih2 for iftar on Monday - this I remember coz Monday we went shopping & balik singgah di bazar beli all that kuih. Menu sahur memang x ingat..

Tuesday..sahur daging taucu, Iftar we had nasi minyak & ayam masak merah...

Yesterday's sahur was ayam masak merah's left over. Iftar..mama goreng spaghetti with ground beef, red bell pepper & snow peas. And chicken curry pun ada. Ada sikit kuih2 beli di bazar. For drinks, I bought Coke, Zapple & Mirinda Orange.

I guess that's all for now. Bersambung....

Sunday, August 29, 2010

Day 17

Assalamualaikum...

Bertemu lagi dalam update ramadhan saya...

Hari ke 17 Ramadhan agak mencabar sikit dengan cuaca yang panas..tapi alhamdulillah saya berjaya bertahan (dengan keimanan senipis kulit bawang).

So our sahur sangat2 simple. Memandangkan sambal nasi lemak masih ada, mama cuma rebus telus & pour the sambal on top of it & voila...jadi telur sambal. I love it but selera agak kureng sama mcm the day before. Makan buat syarat, ambil pahala sahur....

And for iftar we had Nasi Ayam terkejut. Sebab mula2 memang tiada planning langsung mau makan nasi ayam, tiba2 tukar resepi. Ini semua Ajib punya pasal. Dia yang bising mau makan nasi ayam so teruslah bersilat masak nasi ayam padahal x cukup bahan. However, bagi saya tetap sedap cuma tiada condiments like chilli & ginger parut. Kalau ada lagi power. Oh, Ajib juga membelanja our air for this iftar. He bought Orange Tropicana Twister. Sedap but I prefer mango over oranges :P

That's all for today. To be c0ntinued....

Day 16

Terlambat mengupdate...well, biasalah kadang2 mood berblogging pandai lari, susah mau dikejar balik.

Terus saja ke sahur..

Menu, left over kari ayam berkicap & telur goreng. Saya makan sikit, sebab kurang selera pulak secara tiba2..sebab apa entah, saya pun x tau.

Berbuka: Papaya Juice & sarsi, Mom's Nasi Lemak & sambal daging tetel..owh heaven on earth sungguh! Nothing beats home made food...saya makan bertambah nasi! The daging tetel are super lembut..the sambal memang ummph..wat else can I say?

*KESEDAPAN MELAMPAU OK!!!*


This is my plate. Sambal di tambah selepas ambil gambar.

Hai...macam mana mau kurus kalau makan sedap begini??? Salah siapakah??? (menyalahkan orang padahal sendiri yang kuat makan...pui!)

Sekian cerita ramadhan 16.

Bersambung....

Thursday, August 26, 2010

Day 15...and it's my 300th post!

Vah vah vah...sudah post yang ke 300 ya...punya lama baru 300 entry? Apakah maknanya semua ini? Orang lain, x sampai 6 bulan sudah lebih 300 entry tapi saya rasanya lebih 2 tahun baru sampai 300 entry..tsk tsk tsk

*dasar pemalas update, huh!*

Oklah terus ke intipati cerita hari ini.

Kami lewat bangun dan MISSED our sahur - as I've mentioned in my previous post.

However, nasib baik menjelang midnite malam sebelumnya saya makan nasi lagi. X tahan godaan daging taucu...2 kali tambah tuuuu..haha! Jadi adalah pelapik perut, walaupun begitu, tetap juga bergelora menjelang tengah hari...haish!

Cut short ke iftar...we had a very simple dish yesterday. Ayam Kari Berkicap & Mee Goreng + fisballs, karipap & yu tiao+kaya+margarine, Yellow Melon Juice & Calamansi Juice. Walaupun simple, tetap juga menyelerakan. I didn't touch the noodle at all sebab teroverdose makan nasi...hahaha!

Ok itu saja update kali ini.

Bersambung...

Wednesday, August 25, 2010

Day 14

Sudah 2 minggu puasa..alhamdulillah :)

Marilah kita terus ke menu bersahur.

Sahur: Ayam masak kicap. Tapi ada tawar sikit :P mungkin chef memasak dalam keadaan yang mamai..

Iftar: Ikan sambal cili api, daging taucu (my favvy!), Sup Bakso, Sayur sawi + fishball, Ayam goreng, buntut ayam panggang & kuih muih. Air Jus tembikai (buat sendiri) & Mirinda

I'm a bit down yesterday. Mood untuk bergumbira juga adalah lari sikit tapi bila nampak daging taucu terus happy! For iftar I only took the daging taucu & ayam goreng & a bit of sayur. Itu saja. Kuih muih langsung saya x sentuh (ok ini tipu..saya makan karipap tapi separuh saja). And a big glass of yellow melon juice..wuooohhhh...sedap! Makan bertambah lagi tu!

Daaaaannnnn...saya makan skali lagi dalam jam 1130 mcm tu. Yeah, daging taucu membuatkan saya hilang pertimbangan, maka saya makan nasi lagi 2 pinggan di tengah malam yang hening...

Akibatnya: Terlampau sendat perut, dan terlepas sahur tadi pagi.

Padan muka saya!


Bersambung.....

Tuesday, August 24, 2010

Day 13

Isnin...saya adalah cuti. Bukan cuti puasa, tapi cuti kerja. Alhamdulillah setakat ni puasa berjalan lancar..belum ada halangan :)

Menu bersahur: Ikan sambal cili api & sardin pedas
I opt for the ikan sambal.

Entah kenapa I feel soooo super lazy on Monday. Bangun pun macam terpaksa. Tapi x sanggup biar rumah mcm kena ransack rupanya, so terajinlah juga sikit2..mengemas apa yg patut. Oh, before that, my room sudah cantik & kemas...after Isyak on Sunday terus sambung mengemas..hehe.

Mandi pun tengah hari sudah. Betul2 xda mood oh! Apa mau jadi sama saya ni..tsk tsk tsk..

Baru kira2 mau merehatkan mata, my aunt called and ask me to help her with her online booking to Jakarta. There goes my precious afternoon nap..hmph!

Mama pun kepenatan bcoz the nite before dia menjahit non stop. Banyak pula tempahan baju kali ni. Kesian pulak saya tgk dia, so berhajatlah mau masak petang itu. My plan was to cook nasi goreng sardin pedas & telur sambal for iftar. memandangkan masih awal, Bersemangat habis ke dapur menyediakan bahan2. Sebelum itu mesti rebus telur dulu kan..kata mau buat sambal tapi adalah malang sekali when I switch on the gas xda api pun. Saya terus goyang tangki gas, ringan ja..sahlah habis gas! Adeh, hilang semangat memasak. Have to wait for my brother to come home & beli gas, it will be around 6pm..mana sempat masak. Kesudahannya, tunggu dia balik terus pecut laju2 beli lauk di bazar.

So, our lauk for iftar memang lauk tunjuk la petang tu. We bought rendang daging, Ikan pari bakar, Murtabak Sayur, Karipap & Yu Tiao..drinks mama buat bandung. saya beli mihun+kuay teow+telur satu bungkus. Rupa dia betul2 appetizing tapi sayang saya x dapat makan banyak sebab telampau lapar nasi. That noodle saya bagi dengan adik.

After berbuka baru beli gas. Haish!

Setakat ini, belum terlepas sahur lagi. Hopefully tiada sahur yg tertinggal like last year.

Oklah itu saja.

Bersambung...

Monday, August 23, 2010

Day 12

Pun masih malas....

Sebab x tidur until habis subuh the day before..so reheat lauk ikan masak lemak for sahur.
And then bangun jam 9 pagi, mata masih pedih2. Then datang kerajinan mengemas bilik yang sudah x serupa bilik lagi tu. TAPI half way si mama bawa beli manik & ambil ikan di IP (tempat my grandma's). Bilik ditinggalkan dalam keadaan berantakan...tsk!

So menyupirlah saya...hntr adik ke office (gila rajin hari minggu pun kerja oh), hantar sis in law ke sembulan & off we go to KK. Saya malas turun jadi tunggu saja dlm kereta. Siap beli itu ini, terus ke IP tapi x lama kami singgah, dalam jam 1 lebih gitu kami balik rumah. On d way balik pick up my sisters & cousin yg berjalan p KK then drop my cousin di ganang. By this time suda dekat jam 3.

Jam 4, jalan lagi pick up my brother then terus ke KK pick up another brother & cousin baru balik dari Labuan. Then pick up another sis in law & Tasya di Penampang baru balik rumah.

AWMAIGAD!!! punyalah saya penat! And I'm supposed to cook for iftar today! Nasib baik mama jadi penyelamat, maka dialah yang memasak :) I lofffff my mama!

Sooo..menu iftar adalah mihun goreng, bakso, ikan sambal, kuih muih yg malas saya menyebut satu persatu, air oren, bandung & air kelapa.


Ok itu saja.

Bersambung.....


Day 11

Sesungguhnya xda mood mau berceloteh panjang.

Sahur: Telur goreng pedas & ikan goreng sambal belacan & sayur kobis

Iftar: Kuay Teow Udang, Nasi goreng pedas (by yours truly), Ikan lemak kunyit (by yours truly juga), Sayur taugeh + tauhu & yu tiao. Air adalah sirap rose & bandung.

Itu saja untuk kali ini


Bersambung....

Saturday, August 21, 2010

Day 10 ~ Gumbiraaaa!

Ramadhan ke 10....mood gembira!

Setelah kecewa kerana x makan nasi pada hari sebelumnya, time berbuka di ramadhan ke 10 adalah sangat memuaskan hati!

Tapi sebelum itu...mari mendengar cerita sahur dulu ye anak anak...

Sahur adalah Ayam Kicap saja. Tapi x pedas jadi makan pun sekadar sesuap dua (sila percaya...tolonglah!). Soooo perut adalah sedikit kelaparan menjelang tengah hari dan semakin kronik bila dekat2 waktu berbuka dan di kepala memang sudah terbayang nasi..nasi..nasi...

Sebelum pulang singgah bazar dulu seperti biasa, membeli serba sedikit. Adik yang turun membeli, kakaknya ini tunggu dalam kereta saja.

Sampai di rumah, adalah wajib untuk menerjah hidangan berbuka...dan inilah hasilnya :-

Ikan goreng


Sayur kacang


Grilled Lamb (beli)


Kuih Muih


Sambal Belacan


Sambal Kicap (disertakan dengan grilled lamb)


Air tebu best!
Oh, ada air calamansi a.k.a limau kasturi tapi lupa snap..sudah gegar2 parkinson time ni!


Dan ini adalah portion berbuka puasa saya...

Ikan & grilled lamb bersalut sambal belacan. Kelas kannnnn...I makan grilled lamb dengan sambal belacan. Fusion kah itu? Upper right is the air calamansi...

And with that, I conclude our 10th iftar of Ramadhan....


Bersambung...

Friday, August 20, 2010

Day 9 (entry kekecewaan)

Day 9 of Ramadhan..saya kecewa. Sedikit saja, tapi tetap kecewa. Tapi insaf di hujung cerita..hahaha apakah maknanya semua ini...huh~!

Sebelum itu, haruslah menguar uarkan menu bersahur dulu.

Sahur: Sup Ayam & Ayam Kicap lebihan sungkai.


Berbuka, ha, inilah permulaan kekecewaanku~

Saya memang seorang yang sangat excited untuk memakan nasi di waktu berbuka. Walaupun hakikatnya saya sudah melantak sepiring mee/mihun/kuay teow sewaktu berbuka, saya MUSTI cari nasi juga. Kalau lauk telur goreng pun x apa asalkan makan nasi. Jadi sebelum sampai rumah kami singgah di bazaar Putatan membeli serba sedikit. Dalam hati saya macam digerak gerak untuk membeli lauk pauk tapi saya tahan, sebab mesti mama masak best2 di rumah kan. Sooo beli kuih2 saja.

On our way back I overheard my sis-in-law on the phone with my mom. Masa tu my perut sungguh la berkeroncong dengan maha hebat sekali. So they were talking about lauk berbuka...and I heard my SIL said like my mom only masak mi sup cemplong for berbuka. Angin malas menyerang ibuku jadi masak cemplong saja petang itu. Terus I feel down and kecewa sangat. It's not like mi sup tu x sedap but knowing me yg mesti makan nasi juga no matter what, ralat jugalah kan. But I pujuk myself, x apalah nanti I just goreng telur or watever...BUT kekecewaan jadi berganda when I found out yang telur adalah habis! Waaa..hampir2 amarah la jadinya!

But then, marah diri sendiri sebab x pandai bersyukur. Dan tiba-tiba macam 'punyalah selfish! X kesian ka dia penat sediakan makanan berbuka tapi kau x appreciate pun! Siap tarik muka lagi tu! Bodoh betul! Makan sajalah apa yang ada!' terus insaf gila2 punya. So makanlah juga mi sup itu. Good thing juga saya beli gado2...sebab ada nasi impit so x juga la kempunan nasi..heheh..

Oh, menu adalah Mi Sup, Gado Gado, Murtabak Daging, Popiah, Karipap, Yu Tiao, Tepung Gomak & Kusui. Air pula ABC, Cincau susu & Sirap.


Sekianlah episod kedukaan & keinsafan...

Bersambung....

Thursday, August 19, 2010

Day 8

Bersahur dengan ayam kari lebihan sungkai...sangat sedap oh itu ayam! Penggemar makanan pedas macam saya ni memang x blh berpisah dengan cili padi (definasi cili padi bagi saya adalah cili yang kecil2 warna merah, bukan yang warna hijau). Kalau boleh semua masakan saya mau cili-padikan.

Aaanyways..moving on to menu berbuka...

We had ayam kicap, sayur campur, popiah, karipap, onde onde. pulut inti, yu tiao, rojak & of koz, bakso kesayangan...

Adalah sedikit kecewa sebab aam kicap pedas oleh lada hitam saja...stok cili padi x cukup :(( tapi x apalah, blh d contra dengan kepedasan sup bakso. Hilang dukalara ku..haha

Air adalah sirap, cendol & jus mangga apple.

Sempat snappy2 tapi time ni belum berapa ready. Tapi lepas tu malas mo snap gambar (sebab dekat waktu berbuka sudah...perut lapar manada mood mo ambil gambar) jadi terimalah seadanya.

Orang2 kebuluran...

Habis sudah cerita day 8.

Bersambung...

Wednesday, August 18, 2010

Day 7

Cukup tidur, hati pun gumbira..lalala...

Tidak mengantuk during sahur, oh syioknya! Hence the appetite sampai bantai 2 piring nasi. Sahur adalah Ayam Kicap yg kaw2. Masih xda sayur :((

Terbayang2 akan kelazatan kuay teow goreng while in the office...terus YM ibunda request kuay teow for berbuka.

Dan adalah gumbira yang teramat bila request is granted! Tambah lagi ada bakso kesukaan & ayam kari pedas hingga telinga berasap! Memang triple orgasm kegembiraannya! Macam terus mau menari vogel tapi apakah sewel menari vogel di ruang tamu...dekat2 time berbuka pulak tu. Memang makan penampar, penendang & penumbuk kalau begitu.

Kuih muih x banyak, cuma karipap, popiah & ondeh2. Air minum adalah lai chi kang, air kelapa & sirap. Best oh! Saya makan x berhemah kali ini..ngap, ngap & ngap habis habisan!

Sekian untuk kali ini.

Bersambung...

Monday, August 16, 2010

Day 6

Isnin a.k.a Monday Blues...

Saya menjadi supir hari ini, send adikku ke KKIA & adik2 ke sekolah. Then balik rumah, get ready for work. Send sister in law to Lintas, then send my sister to Kolej..barulah saya ke office. Begitulah sibuknya kehidupan seorang supir...sob sob sob (tetiba).

On to sahur & sungkai story ...

Sahur: Telur goreng & kari daging (dalam tin)
Simple gilaaa..tapi saya suka kari daging tu. Sedap oh! Tambah nasi jawabnya..hehehe...

Berbuka: Mee goreng udang, Bakso, Murtabak daging, popiah, karipap, onde onde, wajik, cakoi & kusui. Air Cincau, Sirap, Lai Chi Kang & Air kelapa..air favvy saya air tebu xda pulak...agak kecewa di situ tapi x pa lah..

Oh, saya selalu lupa include satu benda - kurma. Ini pun memang wajib ada sebab orang2 rumah suka makan kurma kecuali saya & Ira. I cannot la, manis betul! Tekak saya x dapat terima rasa kurma tu. Tiap tahun saya cuba makan kurma, tiap tahun juga fail.


*Kuih2 itu semua kuih tunjuk...harap maklum!

Ok lah setakat ini saja...mata berlipat2 sudah menahan ngantuk.

Bobok dulu ya...daaaaaaa!

Day 5

Sudah 5 Ramadhan...

Hari ke 5 ramadhan saya adalah pemalas yang teramat. Tidur baring bangun sepanjang masa. Abisss kata qada' tidur yg x kecukupan, tambah lagi hujan lebat sejuk & best makanya tiada aktiviti lain selain tidur baring bangun semata-mata. Restore tenaga habis habisan dengan penuh semangat!

Owh, kami sahur sardin pedas...membuka selera sungguh! Saya makan bertambah nasi..hehehe...

Dan lauk berbuka adalah seperti berikut:-

Ayam goreng tepung
Sardin pedas (again, requested by Ajui laki bini)
Sayur kobis & telur
Bakso (beli)
Murtabak Ayam (beli)
Agar2 Milo (beli)
Kuih kusui (beli)
Air sirap cincau
Cendol

Kali ini saya makan secara berhemah. Jadi perut pun selesa dan masih ada ruang untuk one big glass of nescafe ping...hehehe...saya adalah gumbira!

Oklah itu saja.

Bersambung....

Sunday, August 15, 2010

Day 4

Ok puasa hari ke 4....

Menu sahur adalah lebihan ayam masak lemak....xda sayur :(

Terus ke cerita sebelum berbuka...di sertai dengan gambar2 yang x seberapa....


The boys adalah asyik main game Sudden Attack...


Ibunda sibuk memasak...dan si kutit sibuk bergaya


Hoh..Muka kelaparan x sabar menunggu waktu berbuka...comot sungguh!


Si kutit..angkat gelas pun mau bergaya...pui!


The menu...


These too..!


Prep time!


Menunggu waktu berbuka...


My sungkai!

Besides that ada lagi kambing panggang, ikan masin sambal and kuih muih tapi kelaparan mengatasi kerajinan untuk mengambil gambar2 makanan tersebut sooo..terimalah seadanya...


Sambung Sudden Attack..


Dan game Nitro Bandi Coot..tgk tu mama pun x mau ketinggalan main game..tsk tsk tsk...


Sekian cerita ramadhan ke 4.

Bersambung.....


Saturday, August 14, 2010

Day 3

So sudah sampai ramadhan ke 3...

Sahur: Ayam kicap pedas.

Berbuka: Nasi goreng Super Hot, ayam lemak pedas, sambal ikan masin, tauhu cili, popia, pulut panggang, ondeh2, kek chocolate moist, murtabak jawa, karipap & kek sarang semut.

Air: Tebu (x sedap), sirap bandung & lai chi kang

We bought too much of murtabak jawa. Tapi habis juga di bantai selepas isya'. Oh, saya xda minum nescafe ping pula kemarin. I'll make a huge glass of kepe ping for berbuka puasa today..hehe...

Ok lah itu saja...

Friday, August 13, 2010

Day 2

Sahur adalah ayam sup..makan dengan sambal kicap pedas, memang best gilbabs! Tapi keadaan saya yg kurang tidur sejak beberapa hari lalu menyebabkan saya betul2 kelemasan. I was out of energy, buat kerja pun otak rasa macam x betul. Sempat juga napping sekejap after zuhur tp baru mau mimpi indah time's up lah pula..kecewa makcik tau!

Dengan kepala yang mamai2 ni saya sambung buat kerja tapi memang x habis la kan...so main game & baca blog saja sambil menunggu masa pulang. 1630 sharp terus angkat kaki & vontot dengan kadar segera tapiiii sempat juga singgah Bazaar ramadhan membeli serba sedikit.

On the way home I can barely open my eyes so I took a nap all the way (FYI saya naik bas ya). Hampir terlepas my stop...gara2 kemengantukan yang amat! I was lucky to wake up on time. Klu tidak I cannot imagine myself menapak balik rumah...gerenti tersungkur! Sampai rumah dalam jam 1715hrs, dengan x salin baju saya sambung aktiviti menidurkan diri. Penatnya Masya Allah! Kaw2 x boleh cakap oh..

Terbangun 10 minutes lagi waktu berbuka. Cepat2 membersihkan diri (mandi koboi la tu..hehe).

Lauk berbuka: Ayam kicap pedas, cauliflower & lobak tumis, gado-gado, pulut panggang (x sedap...isk, geramnyaaaa!) & karipap. Minuman ABC & air jagung. Simple & alhamdulillah cukup untuk kami dan yang penting x membazir. owh, lepas Isya' saya sambung tidur lagi..sampai jam 1040 malam...just imagine la betapa seriusnya tahap kemengantukan saya itu..berapa kali saya tidur. Si Tasya pun terbangun jam2 inilah juga, so terpaksa melayan anak buah lagi sampai jam 2 pagi. Itu pun saya paksa dia tidur, siap tutup semua lampu rumah kasi gelap2 supaya Tasya mengantuk. Kalau ikutkan si Tasya, memang x akan tidur sampai sahur.

Ok itu saja cerita hari ke 2. to be continued in the next episode (episode? kau hengat ini telenovela kah?)

Thursday, August 12, 2010

Day 1

Malas bermukadimah, ayoh kita straight to the point!

Sahur:-
Telur dadar pedas & sayur timun tumis

Berbuka:-
Daging taucu, Ayam kari pedas, sayur sawi, murtabak jawa, bingka ubi, karipap, air lai chee kang, air tebu, cendol, ABC & nescafe

Ok itu saja. Bye!

p/s ada satu entry masik berjaruk dlm simpanan, ntah bila mau publish saya pun x tau la...

Tuesday, August 3, 2010

Loooong Vacation..kononnya....

Dalam mimpi la long vacation...huh!

Sebenarnya saya sedang berehat di rumah. Bukan cuti, tapi menunggu waktu untuk report duty di tempat baru. That will be on Monday, 09 August 2010.

Sooo....sementara menunggu 09 August 2010 saya adalah melepak di rumah. Makan tidur makan tidur adalah rutin yang wajib bagi penternak lemak like me. Oh..kadang2 jalan juga jadi mak supir for my mama. Memandangkan dia bisnes gelang & rantai kristal sekarang maka anaknya ini selalu menjadi mangsa kalau stok sudah kehabisan. Tapi gua ok ja...best la juga berjalan jalan di kotaraya.

Owh, desktop sudah berganti baru. Yang terbakar hari tu sudah jadi arwah tanpa kubur..haha! Adalah indah menaip & bertenet pakai desktop baru yg super best ini.

HP juga sudah ganti baru. So far puas hati dengan E63 cuma kadang2 ada la function dia yang saya x berapa faham..maklumlah saya ni bukan tech-savvy sangat..sikit2 bolehlah. Paling best blh online pakai wifi free..heheh. Jakun sungguh oh...HP orang lain lagi canggih pun x bising2...cis!

Next week puasa sudah. Alhamdulillah saya x payah ganti puasa. Mudah mudahan tahun ni pun puasa full lagi, Insya Allah. X sabarnya menunggu puasa ni. Dalam kepala sudah fikir mau masak apa untuk berbuka...ididih, bab makanan memang top of the list kaedahnya.

Tapi memang best cakap pasal makanan..topik yang never ending bagi saya. And cakap pasal lauk berbuka, saya paling suka kalau ada lauk yg pedas2 especially daging/ikan taucu atau ikan sambal. Terbuka gila2 selera! Makanan pedas adalah wajib, okay! Side dish yg best pula, karipap, popia & murtabak jawa. And air tebu/ oren sunvalley yg super sejuk. Ini pun ala2 wajib juga. Oh, gado2 extra pedas yang di pasar ramadhan sembulan pun wajib juga. Haih, semua wajib2 belaka...itu pasal gemuk!

Emm..nanti sambung entri pasal puasa ni sebab saya belum mandi..hahahha! Baru lepas kemas rumah kasi kilat baikkkk punya. Now mau kasi fresh badan, wangi2 baru mengadap desktop chantek ini balik.

Asalnya mau cerita pasal lain, tersasul ke topik makanan/puasa. Lantaklah, janji berupdate ;P

To be continued...

Wednesday, July 28, 2010

Tasya's Update






She grew up so fast!

Aunty luv you so much, munchkin!

Tuesday, July 20, 2010

Test...

1st time try blogging from hp...

Nantilah sambung...

Babai!

Monday, July 19, 2010

Zaman sekolah..

A friend of mine baru2 ni telah mengupload gambar2 klasik jaman sekolah dalam FB dan men'tag' yours truly...

Adalah lawak menengok rupa wajah diri sendiri 20/19/17 yrs back (astaga..20 tahun bah!)

Cuba cari di mana saya...



Darjah 6 Biru


Tingkatan 1 Kuning/Bahagia



Tingkatan 3 Bahagia


Sudah jumpa? Percayalah, itu memang saya. Bukan super impose.

See ya later!

Wednesday, July 7, 2010

How I Spend My Tuesday...

I was on MC yesterday. I'm not sick (well, actually I'm sick of the office, so I define that as a from of sickness anyway). Not a good example, kids..don't follow, okay! Sebenarnya saya mc sebab I have a job interview. Doesn't sound right sebab kenapa mesti tipu mc semata-mata kerana interview sedangkan boleh apply annual leave kan? The thing is, it's really difficult to get my annual leave approved in this dump even if you applied earlier, say, 3 weeks in advance. That is why saya opt untuk mc saja. Oh, they will still make some noise tapi saya akan counter attack balik mcm ni 'kamu ingat saya mau ka ini sakit' lebih kurang lah.

Aiseh, melencong pulak...

Anyhoo...inilah yang berlaku yesterday:-
.
.
.
.
.
.
.
*Subuh yg wajib

*Hantar adik2/ipar ke sekolah/office...on the way balik tapau soto for breakfast. Sampai rumah, makan soto secara berjemaah with mama.

*Mandi & get ready for interview. Thank GOD x payah iron baju.

*Drive to Asia City, then proceed for interview (mcm ada harapan, Insya Allah). Singgah Fook Yuen, tapau (I dunno what it's called but I know the filling is prawn) , beli coca cola & reload for Shirin & me (mine x kena reload pun sampai sekarang, damn punya kedai! Penipu!)

*Drive to Azlan & Teha's school (sambil mengunyah the prawn filling thingy & minum coke), ambil report cards drg. Results x berapa bagus and I'm not happy with it.

*Drive back home. Sakit kepala but x berapa celaka. Masih boleh main2 sama Tasya. Oh mata si Tasya kena ketumbit, bengkak..kesian betul! Decide mau bawa Tasya pi klinik, sekaligus ambil mc.

*Kerana sakit kepala, saya tidur sekejap.

*Bangun dekat jam 130 (Zuhur). Lapar pula...mau makan nasi tapi ternampak lebihan soto Ajib, so I ate that instead. Then I prepared Tasya for clinic. Mom wants to go to KK Plaza after clinic, she wanna buy some material for her handicraft thingy. Just before we left, Sarah & her mom came bawa berita kurang baik; moyang Tasya (Sarah's grand father) sakit tenat, koma di hospital. They wanna bring Tasya to Tenom visit si Moyang.

*After that me & mama pegi klinik. Ambik nombor, check2, ambil ubat...15 minutes after 3 baru siap. Drive ke KK Plaza. Lepas beli barang2, saya adalah kelaparan. So on the way back kami singgah di Jumbo makan roti canai.

*Send mama, tukar baju, Asar & drive (again) to fetch Bro/sis-in-law & sis from office/school. At this point saya hampir tertidur semasa driving. Penat gilaaaa! And kepala makin berdenyut-denyut! X larat drive balik, bro took over. Saya tidur....

*Sampai rumah, mandi, Maghrib. Makan, tapi sikit saja sebab xda selera & kepala sakit. Sebelum Isya' saya telan actifast tapi xda effect pun. And penat punya pasal saya tertidur sampai jam 9pm.

*Bangun dengan splitting headache..x tahan betul! saya makan lagi actifast. This time baru ada effect. Mata masih mengantuk & berat jadi layan tidur sampai pagi...

Dapat news yg Moyang passed away later that evening. Takziah to my sis-in-law & family...

Itulah yang berlaku pada hari Selasa. X interesting mana pun kan?

Lantaklah, ada aku kisah? (Emo tiba2)

Babai.

Monday, July 5, 2010

I Dont Know...

Saya rasa saya akan start blog yang baru.
Mata saya sudah boring tengok blog ini.
Lagipun saya rasa saya banyak mengarut disini.

Entahlah..kadang2 banyak yang mahu dikongsikan tapi x tahu mcm mana mau tulis.

Hmm...we'll see how it goes...

Later!

Thursday, July 1, 2010

Kalau Binatang Ber'FB'...

Benda ni saya copy dari blog orang...saya lupa sudah blog siapa tapi yang penting saya copy la. Saya x pasti samada dia yang create benda ni atau dia pun copy paste dari blog orang.

Kudos kepada org yg berimaginasi hebat mcm ni.

Alright, let's read and laugh.

Himpunan 'status' binatang/serangga sekiranya mereka ber'FB':-
  1. Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih!
  2. Aedes: Baru jer selamat bagi suntikan maut, yeah!!!
  3. Cicak : Isteriku tersepit pintu

  4. Kucing Betina: Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.?
  5. Ayam : Kawan2, kalu esok guwe tak update, bererti guwe udah di goreng ya. I luv u all.. jangan lupa kenduri arwah untuk guwe yaa...
  6. Kucing: Baru add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!
  7. Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... who's with me?
  8. Katak : malam ni nak buat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..
  9. Ular : Rasa mcm nak makan lauk telur malam ni..mana nk cari ek..
  10. Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang! hanjeng punya org!
  11. Kuda: Patah kaki. Rider aku bangang salah timing bila lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.
  12. Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi
  13. Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2
  14. Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles!
  15. Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!
  16. Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.
  17. Kera : Semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah
  18. Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.
  19. Sotong : Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut
  20. Itik Serati : Hahahhaa lawak2! ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....
  21. Ikan Laga: Boring duduk sorang2 dalam tangki ni...
  22. Ikan Parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok!
  23. Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(
  24. Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah...
  25. Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.
  26. Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?
  27. Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?

Saya suka 'status' ikan jerung...muahahhaah!

C ya!

Friday, June 25, 2010

Gumbira...

Saya gumbira hari ini...

Sungguh x di sangka...saya mendapat rezeki hari ini. Walaupun x seberapa tapi kira ok lah daripada xda langsung :)

Ok itu saja update untuk hari ini.

Wassalam...

Thursday, June 24, 2010

Pinjam, Malas & Briefing

Hari ini secara x rasmi saya meminjam hp mama...
Menyampah ja muka mama tadi pagi time dia hulur hp dia..ekekeke..comel betul!
Dun worry mom, I'll take a good care of your precious phone ;P

Hari ini saya malas kerja. Ada booking masuk semua saya push to other people. Malaish! So dari tadi saya cuma meng-FB, twitter and blog hopping dengan jayanya. Eh, ada juga buat kerja (sikit-sikit) but klu yg melibatkan formula & technical saya tolak tepi. Baguskan pekerja macam ni?

I dressed up a little bit today for a change...coz I'm attending a seminar/briefing at RBA office later at 3pm (ada hi tea lepas briefing..I loikkeeee!).

Tiba tiba tiada idea. Macam cilaka!

Laterlah!

Wednesday, June 23, 2010

SAYA GEMUK!

Bila tiada handphone, rasa macam x lengkap hidup saya ni. No more sms, mms, phone calls...etc (macamlah ramai orang call/sms/mms, kalau ada pun yang itu2 juga...patheticnya kehidupan saya...adeh!). Gaji pun lambat lagi, terpaksa terima hakikat x berhandphone buat sementara.

Anywaaaay...hasrat untuk berhandphone baru terpaksa dilupakan buat seketika. Banyak benda mau di settle dan memerlukan $$$ yang agak banyak. So mom, anda juga terpaksa menerima hakikat bahawa handphone anda akan dicilok sementara, okay?

Itu lah mukadimah cerita hari ini. Tiada kena mengena dengan tajuk.

Sebenarnya, saya mau cerita pasal something yang berkenaan dengan diri saya sendiri. Ya, pasal GEMUK. Saya tergolong dalam kategori gemuk. Gemuk gemuk gemuk gemuk gemuk!

Macam marah la pulak bunyinya kan? (Bunyi sajalah...haha)

Actually saya x kisah saya ni gemuk atau kurus tapi lately terfikir pula mau menurunkan berat badan. Tiba2 ada kesedaran, sebab when I recall on both family punya sejarah kesihatan, both sides pun macam zon bahaya. Diabetes, kidney, high blood, heart disease...u name it! Brrr....serammmssss...mau2 lagi dengan my kegemukan + blood pressure + blood sugar level yang haywire ni, and my eating habit yang sungguh horror *buat muka Edvard Munch-Scream untuk gambaran horror melampau*, I am the perfect/prime candidate for penyakit combination itu. Takut owh! *banyak la kau punya takut, sekali depan makanan hilang segala keinsafan..pui!*

Jadiiiii...saya akan berusaha menurunkan berat badan dengan berpada pada. X maulah kurus melampau lampau like zaman sekolah dulu, cukuplah di tahap yang selesa.

Owh saya x berada 'dalam penafian' ya...saya mengakui dan menerima kegemukan saya. If u have a problem with my phatness, that's your problem, not mine.

Belum set date for dr's appointment to discuss about the liquid diet. Kena tunggu gaji dulu jawabnya. In the mean time......

'Kak, kasi pau ayam 2, karipap 3 biji & nescafe tarik ping kaw kaw satu aah'

Don't judge, bitches!

Saturday, June 19, 2010

Mangsa Maling

Sedih...sedih dan sedih...

X pernah terfikir saya akan menjadi mangsa maling.

*Maling = pencuri*

Macam masih x percaya benda ni berlaku kepada saya yang *batuk* jelita ini...oh tidaaak!!!

Begini ceritanya *cue in music theme - X-Files*

It was a normal Friday, kerja macam biasa. I was on the phone dealing with M******A A******S regarding some issues. Before that I was checking my phone, Shirin send me some silly photos and whatnot (I keep my phone in my drawer after checking the mms). While I was talking (on d phone) with one of the officer, there's this guy came in and gave us a form like 'peraduan isi dan menang blah blah blah' something like that lah kan. I completely ignored him. He almost reached the door when suddenly he came back towards my table and started talking to me, putting down more of that forms on my table but I pushed it away...he started to explain abt the form but I couldn't understand him so we (me & my colleague) keep saying 'huh?' until he left.

At 5pm as usual I will clear my table and pack my things, check drawer ambil kunci & my phone. That's when I sedar that my phone was missing. Look around here & there, who knows salah simpan..but memang x jumpa. We tried calling my number, as predicted sudah kena off. Sah, my phone kena curi. Suspek utama - The guy yg distribute borang peraduan ntahapaapa tu. Cepat sungguh tangan dia sampai kami x sedar bila masa dia buka my drawer. I can still remember his face. Memang muka penyangak!

However...kalau dia curi dengan niat mau jual/pakai phone tu, well, GOOD LUCK lah. He will never succeed. Sia2 dia curi, pakai/jual pun x dapat. Apa sebabnya hanya saya yang tahu. Sebab itu juga, saya x berapa ralat phone tu hilang, cuma saya sayang contact numbers dalam sim card tu. I can get that number back, I've report to DiGi & they've locked my sim until I get the replacement.

So now...terpaksa membudget lagi untuk beli hp baru. For the time being, pakai handphone mama dulu.

Itu ja la cerita malang saya.

Hingga bertemu dilain waktu. Sekian, Wassalam....

Tuesday, June 15, 2010

I've Tried...

Lama x update...

Banyak benda yg boleh di blog/buat entry, but pure laziness menyebabkan saya x update blog selama beberapa lama (ayat tunggang langgang tapi bolehlah). The last time saya update, it was about my effort untuk berdiet. Apparently it went bonkers. Gagal gagal gagal....

Dun worry, harapan masih ada...so I will try again. Bukan sekarang lah. Bila saya sudah yakin nanti saya start balik (ok ini lebih kepada ayat alasan. Entah bila mau start balik :P)

I'm considering to put myself on liquid diet (click for info). I need to check with my doctor and get his opinion on this one.

Tapi, macam mana mau liquid diet klu satu hari x makan solid rice suda gegar gegar parkinson?
And with my mom being a wonderful cook, apa saja dia masak pun sedap...goncanglah keimanan saya :((

Anyhoo...sekarang mama bervacation di kampung so I will take over the reign as a chief cook. JADI...kebarangkalian untuk berdiet adalah 'ZERO' sebab saya masak untuk everybody plus my sister in law yang mengandung. Faham2 lah orang mengandung ni banyak permintaan. Mana mungkin saya masak rebus2 saja...oh no~! Sedangkan orang yang mengandung itu teramatlah suka makanan yang pedas2 dan bergravy (favourite saya juga)...kesian kalau x di turutkan kemahuan beliau, kempunan pula nanti. Mau masak banyak2 jenis lauk, saya x larat la..penat tau pulang kerja terus pung pang pung pang berkungfu di dapur! With that, terima lah alasan saya (yang x dapat berdiet walaupun mama bervacation di kampung) seadanya.

Owh yeah...u guys knew about how I hate doing the laundries (cuci, jemur, angkat & lipat especially IRONING yang very annoying! grrr....). However since my sister yg tukang laundry decided to follow mama balik kampung, saya terpaksa..ulang lagi sekali TERPAKSA buat semua tu. Benci betul! I know it's not a hard work, what with those washing machines and all that but I still HATE it.

Cukuplah dulu setakat ni. Nanti sambung, that is if I have the kerajinan to updatelah.

xoxo

Linda

Monday, May 17, 2010

I Don't Like This...

I hate me!

I just ate a full plate of dinner (rice + ayam kicap with lotsa cili padi).

I hate the fact that I've failed to stick to my diet. Damn! Now I have to start all over again. From the scratch, that is!

Lost 3 kg in a month, gained it back in 3 days flat! Nice...

I need a drill sergeant to keep an eye on my diet (calling Jillian Michaels!).

Should I audition for The Biggest Loser Asia?

Hmm.....

Tuesday, May 11, 2010

An Award For Me... :)))

Saya adalah terharu...

Selama ber-blog ni saya baru terima satu award (from Ratu Syura)

And after what seems like eternity, saya terima award lagi...dan saya terharu *mata mula berkaca-kaca*

Thank you Paival for the award...

Owh, it comes with a tag...so here goes :-

1. Ucap terima kasih dan letakkan link orang yang memberi award ini
I just did! Tapi oleh kerana terharu, I will do it again: Thank you Paival for the award...


2. Nyatakan 7 perkara tentang diri anda
Now..this is interesting. Rasanya saya pernah buat benda ni tapi bukan 7 perkara, more like 5 perkara mcm tu (saya adalah malas mau check balik so kalau ada yg ter repeat, apa bulih buat)

7 things about me...
  • Saya gilakan Nescafe Ping! Sangat sangat sangat gila nescafe ping. Memang itulah minuman wajib saya setiap hari no matter sihat or sakit. Kalau x dapat nescafe ping, boleh meroyan dibuatnya!. Buat masa ni, nescafe ping tersedap pernah saya rasa adalah yg dibuat oleh diri saya sendiri..heheheeh! Bahan wajib dlm nescafe ping buatan saya (if order di kedai saya akan request) is Susu Cair. Klu xda ni, x dapek den menelan kepe ping itu....
  • I can't eat alone in a restaurant. It's too awkward for me. Macam semua orang tengok saya dengan sejenis pandangan yg bikin saya uncomfortable (hakikatnya drg x peduli pun). Pernah try mau makan sendirian tapi selalunya percubaan adalah gagal belaka. Last2 tapau saja.
  • I wash my hair everyday. Mandi tanpa mencuci rambut bukanlah mandi dalam ertikata sebenar. Rasa macam panas tu terperangkap dlm rambut. Ada orang cakap x bagus cuci rambut hari2. Ntah betul ka tidak. Yg penting saya suka rambut saya wangi syampu.
  • Janganlah suruh saya ingat selok belok jalan di mana2 pun. Alamat sesat barat kamurang. Berkali2 pigi pun saya boleh tersalah jalan. Yeah, I'm that bad, believe me!
  • Saya x pandai cakap lama2 di telefon walaupun dengan boyfriend (now ex-bf) sendiri. After 15 minutes I will find an excuse to hang up. Rimas la cakap panjang2. Telinga pun panas. I prefer a face-to-face conversation better than yakking away on the phone.
  • I took my bra off at nite. Can't sleep well with them on me chest (ops...is it too much?)
  • Saya x makan pulut (kecuali pulut panggang & kocung), tausa, anything yg ada kelapa kering, tuhau (musuh besar ni), tausi, mustard, semua jenis jeruk & benda yang masam. I choose savory over sweet cakes.
3. Pass kepada 15 orang award ini.
As usual I wont pick & choose or tag seiapa. You are free to claim this award as you like. Open invitation ni!

4. Beritahu kepada 15 orang bertuah ni bahawa diorang dapat award ni
You guys, sudilah menerima award ini...and buatlah tagnya kalau sudi.

There you go, done & dusted.

Haish, kenapalah susah betul mau cari ayat penutup ni? Berkerut dahi memikir..tapi x juga dapat.

Babailah!

Tuesday, May 4, 2010

Glemer 2 minit...

Kefamousan 2 minit adik saya...

Tuuuu dia...yang ada kena tanda pakai anak panah putih tu...


Merasa juga adik aku masuk TV...

Ko ada?


C ya!

Saturday, April 17, 2010

Malam ini...

*Lupakan diet, sebab lauk sodap wlu pun ikan goreng + sambal belacan + ulam2..maka beta makan dengan tamak sampai senak perut. X cukup tu, tambah semangkuk bihun goreng. Alamat melayang la RMxxxx yg dijanjikan sebagai habuan akibat mengikut nafsu. Isk isk isk...

*Kumpul ramai2 tgk Konsert Akademi Fantasia..yag NAN HADO (tapi tgk juga..mcm palui)

*Mau tgk Trek Selebriti sebab my BROTHER ada jadi extra time si Anum kna interview. Anum, my bro & sis satu sekolah tp x sama batch. Hopefully x kena edit, klu x kachiwa jawabnya.

*My dearest niece Tasya buat gaya lagi...meragam bila mau di kasi tidur. Mom sabar ja la...huhuhu...

*Just got tweet from Joe Klub Kidd, Abdillah Murad @ Achik Spin meninggal dunia sebab kemalangan ngeri! MPV arwah terbabas, then terbakar di Lebuh Raya Kajang-Negeri Sembilan. Al-Fatihah...

Setakat ini update untuk kali ni. Nanti sambung...that is, klu ada mood.

C ya ppl!

Friday, April 16, 2010

Paranoid!

Yeah, PARANOID is the word to describe my feelings for the past few days. There's a reason behind it but I choose to keep it between my close-knit circle. Somethings x perlu di uar uarkan.

I've noticed that my happy mood rapidly deteriorate, hence the tendency to bite other people heads off (especially those who annoyed me with their superficial 'nice' behavior) came flowing almost 24-7. Minggu ni memang siot la. Happy memang ada but very sekejap. Then some things bothered my mind and terus cam emosi gila. All bad feelings mixed up and swelling inside of me, hasilnya adalah STRESS!

Sekarang ni, all I can do is tawakal. My friend pass this word of wisdom to me:-

"Bila Allah cepat makbulkan Doamu, Maka DIA Menyayangimu, Bila DIA Lambat Makbulkan doamu, Maka DIA Ingin Mengujimu, Bila DIA Tidak Makbulkan Doamu, Maka Dia Merancang Sesuatu Yang lebih Baik Untukmu. Oleh itu, Sentiasalah Bersangka Baik Pada ALLAH Dalam Apa Jua Keadaan Pun.. Kerana Kasih sayang ALLAH Itu Mendahului KemurkaanNya"


Sesungguhnya Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani...

Tuesday, April 13, 2010

What else?

I know..I know..

Bosan gila kan blog ni? No updates....nothing!

Saya pun bosan tgk layout dia ni...rasa macam mau tukar but...sigh! The last time I changed my layout pun sudah rasa macam terseksa. Maybe sebab saya blm master lagi part2 change mengechange segala ni. And I haven't got much time to explore all those things yet. Trial & error la kan. Klu x dapek2 jugak...bungkus kedaung la this blog and buka blog baru, sudah! We'll see how it goes.

I'm running a one-woman-show in this office last week since my other colleague went for a course for the whole week. It's driving me crazy but Syukur Alhamdulillah I could handle all task without any glitch. Maybe it's because of my experience in this line of work makes me calm whenever crisis arises. Although there are moments when I feel like tearing my hair off and screaming madly at everyone, at the end of the day I knew I did a good job.

What else?

Owh, it's Ajib's 8th Birthday yesterday. sorry my dear, kakak awal2 lagi pokai bulan ni. I hutang him a present. Tunggu next pay lah.

Yep..sindrom terover budget strikes again. This month la yg teruk...banyak gua kluar $$...macam2 mau di beli & di repair so terpaksa la budget habis-habisan.

What else?

Haish...abis idea sudah. Sambung nantilah.